Un număr de 16 medici, 5 înalți ofițeri din structurile de apărare, precum și o serie de funcționari publici din conducerea ministerelor au votat în unanimitate ca școlile să funcționeze în format fizic, indiferent de incidența cazurilor COVID din localități. Toți fac parte din Grupul Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României din cadrul CNSU. Ministerul Educației are un singur reprezentant în acest grup, care a dat și el vot pozitiv pentru funcționarea școlilor indiferent de incidență.
UPDATE 19.50. Precizări de ultimă oră ale GTS
„Persoana pe care ați amintit-o anterior încadra funcția de consilier al fostului ministru al sănătății. Astfel, actualul ministru interimar al sănătății a delegat o altă persoană din cadrul Ministerului Sănătății care să participe la ședință, respectiv doamna doctor Magdalena Aurelia Ciobanu, director general al Direcției Generale Asistență Medicală.
Participanți în cadrul Grupului :
Ministerul Sănătății – dr.Magdalena Ciobanu
INSP – dr.Radu Cucuiu , dr.Adriana Pistol
DSP București- dr.Oana Nicolescu
Matei Balș – dr.Claudiu Sbârcea , dr.Lucian Lerescu , dr.Catalin Apostolescu , dr. Gabriel Popescu
MAI -DSU – dr. Raed Arafat, dr. Bogdan Oprita
IGSU – Col. Cristian Radu
MAE – Mihai Dănilă
Ministerul Educației – Sorin Cîmpaneanu
MAI – DGMO – Humă Ciprian
STS – Remi Manda
MApN – CNCAV Valeriu Gheorghiță
Transporturi – Adriana Kalapis
Compania Națională de Aeroporturi București – Cristian Alexe
IGPF – Liviu Bute”
„Nu am altă posibilitate de exprimare publică (și nici nu mă interesează să am), dar în legătură cu informațiile apărute în presă privind calitatea de membru al „Grupului Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României din cadrul CNSU” doresc să precizez că NU mi s-a permis participarea la ședința și implicit nici la votul în urma căruia s-a decis eliminarea pragului de 6:1000 drept criteriu pentru trecerea școlilor în online.
Nu voi avea comentarii suplimentare și nici nu doresc să răspund la întrebări pe această temă. Mulțumesc”, a scris Andrei Rogoz pe pagina sa de Facebook.
Știrea inițială:
Școlile vor rămâne deschise, cu prezență fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat astfel pragul de 6 la mie rată de infectare, valoare de la care activitatea înunitățile de învățământ trecea în online.
De acum încolo, se ve lua decizia de trecere în online în funcție de apariția unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau cadrelor didactice, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care precizează că miniștrii Educației și Sănătății vor adopta un ordin comun cu noile reguli.
GÂNDUL redă componența Grupului Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, actualizat potrivit Hotărârii 56 din 5 august 2021:
Din partea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP):
Din partea Ministerului Sănătății:
Din partea Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”:
Din partea Ministerului Apărării Naționale:
Din partea Direcției de Sănătate Publică:
Din partea Ministerului Afacerilor Interne:
Din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență:
Din partea Serviciului de Protecție și Pază:
Din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale:
Din partea Miniserului Educației și Cercetării:
Din partea Ministerului Transporturilor:
Din partea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră:
Din partea Companiei Naționale de Aeroporturi București:
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 76 prin care se propune abilitarea ME și MS pentru modificarea Ordinului comun nr 5196/1756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată.
CNSU a propus utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.